Nepřítel mého nepřítele

Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatel: FRAGMENT, s. r. o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 368
Vazba: vázaná


Joan kdysi pracovala jako policistka v utajení. Drogový dealer Toro ji však odhalil a její život visel doslova na vlásku. Nakonec ji ale nechal odejít s tím, že si to jednou vybere. A co slíbil, to také dodržel. Po třech letech se dožaduje splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu dceru Amy.

"Vtípky, byť sebetrapnější, pomáhají. Většina policistů by z fleku mohla dělat komediální výstupy, jen nevím, jestli by nám někdo tleskal."

Pokud chce Joan svoji dceru zpět, musí zastřelit Torova úhlavního nepřítele a ústředního člena newyorské mafie - Roberta Bavettu. A protože je pro svoji dcerku ochotná podstoupit cokoli, souhlasí, aniž by si vlastně pořádně uvědomovala, co ji čeká. Je na pokraji fyzických i psychických sil, ale podaří se jí dostat do Bavettovy bezprostřední blízkosti.

A pak už jí nezbývá nic jiného, než čekat, až se objeví Toro se zbraní a vydá pokyn. Ještě předtím, než se tak stane, má ale Joan možnost Roberta poznat z jiného úhlu, než z jakého jí byl vylíčen. Jak se zachová, až nastane ona osudná chvíle? Je opravdu schopná pro bezpečí své dcery zabít člověka?

"Na chvilku mě napadlo, že je to možná tím, že je podle Tora mafián. Ale pak mi došlo, že i kdyby to byl makléř, lékař, učitel nebo reverend, šla bych do toho taky. Už jsem chápala, co přesně znamená, když jste odhodlaní pro své dítě udělat cokoli."

Robert je ze svého života utahaný. Chybí mu jeho bratr Mike i jeho žena Paige, kteří žijí v Itálii, daleko od všech problémů, s nimiž se musí on sám dennodenně potýkat. Nemusejí se budit s pocitem strachu, že přijdou o svůj život, nemají s nikým nevyřízené účty a nemusí se podřizovat své mafiánské rodině. Oni jsou pryč, ale Robert zůstal.

"S Mikem jsme si jako kluci dělali legraci, že máma má ve skříni na ramínkách jednotlivé namalované obličeje a navléká si je jako plynové masky, aby ladily se zbytkem oblečení."

Když se mu pak naskytne ojedinělá příležitost se vším praštit, udělá to? Vpustí do svého života někoho nového a začne poslouchat své srdce a občas se třeba i usmívat, nebo z něj zůstane onen pověstný náladový bručoun už napořád? Jak moc změní svůj život, aby mohl být šťastný? A co ho vlastně udělá šťastným? Nebudou to nakonec jen prosté věci?

Víc vám prostě neprozradím, byla by to škoda. Když si knihu přečtete, dozvíte se odpověď na všechny otázky, užijete si akci, napětí i romantiku a ještě se u toho pořádně nasmějete. Tuhle knihu si rozhodně nesmíte nechat ujít.


Miluju Roberta Bavettu. Vážně. Je to ten nejskvělejší chlap, který se v literatuře objevil, a já bych si přesně takového děsně přála. Komu se líbila Nebezpečná láska, v žádném případě si nesmí Nepřítele mého nepřítele nechat ujít. Při čtení jsem si pořád říkala, jak je autorka geniální a jak je to všechno dokonalé. Podařilo se jí vymyslet neotřepaný námět, napínavou zápletku a bezvadné postavy a skvěle skloubit černý humor s romantikou. Tahle kniha je prostě úžasná. Jsem z ní nadšená a opravdu si přeji, aby někdy v budoucnu přišlo ještě nějaké pokračování, protože se s těmihle bezvadnými lidmi nechci loučit. Opět jsem během čtení neměla nejmenší ponětí o tom, jak se co bude vyvíjet dál, autorka rozhodně umí čtenáře překvapit a na jejích knihách není absolutně nic, co bych mohla vytknout. Obdivuji ji za to, že dokáže příběh napsat tak, aby působil skutečně, a vždycky vymyslí šťastný konec, bez toho aniž by byl kýčovitý. Zkrátka a dobře je to nádhera. Jsem patřičně hrdá na to, že máme tak skvělou českou spisovatelku. A když si uvědomím, že jde o její prvotiny, už se nemůžu dočkat, co přijde příště...

Nakonec bych ještě chtěla pochválit přebaly knih. Myslím, že jsou opravdu vydařené. Skvěle podtrhují děj a docela přesně vykreslují moji představu o hlavních hrdinech. Za mě mají plný počet bodů.

Hodnocení: 5/5


Webové stránky autorky naleznete zde: Kateřina Petrusová 

Za poskytnutí recenzního výtisku patří mé velké díky nakladatelství FRAGMENT, jehož spolupráce si velice cením.


Comments