Jak zabít milionáře

Původní název: How To Murder A Milionaire
Autor: Nancy Martin
Překladatel: Romana Bičíková
Nakladatel: FRAGMENT
Rok vydání: 2012
Počet stran: 200
Vazba: vázaná

Anotace: Mladá ctižádostivá novinářka Nora Blackbirdová patří do filadelfské smetánky. Ve ”vyšší” třídě však není všechno tak skvělé, jak se na první pohled může zdát. Nora splácí dluhy, které jí zanechali rodiče, a navíc objeví během jednoho večírku tělo zavražděného miliardáře, sběratele umění a starého rodinného přítele. Rozhodne se, že za každou cenu zjistí, kdo je vrah. Podaří se Noře odhalit pravdu? Co skrývá údajný mafián Michael, který se snaží Noru získat?

Rodiče tří sester z rodu Blackbirdů se na stará kolena rozhodli odletět do teplých krajů a užívat si života. Svým dcerám zanechaly dědictví, které však sestrám přinese spíše starosti než radosti...

"Můj život jako by byl najednou plný ztrát. Nakonec jsem ale uložila svůj kapesníček do kabelky a zaklapla sponu. Kéž bych v kabelce mohla stejně úhledně zavřít i své emoce."

Nora získala obrovskou rodinnou usedlost s ještě větším dluhem na daních, který má problém splatit. Pomoc přijde od rodinného přítele Roryho Pendergasta, který Noře nabídne práci v novinách. Ale protože na splacení dluhu to nestačí, rozhodne se Nora prodat pět akrů ze svého pozemku Michaelu Abruzzovi - přitažlivému chlapíkovi s neblahou pověstí a koníčkem v rybaření - který na něm postaví svoji autoprodejnu.

"Vypadalo to, jako by se dospělý Huckleberry Finn právě vracel ze svého oblíbeného rybářského místečka, ale jedině za předpokladu, že by Huck vyrostl v hrozivě mohutného ranaře..."

O ženách z rodu Blackbirdů se traduje, že jsou prokleté a jejich manželství jsou odkázána k zániku. Ani Nora a její sestry zvěsti nevyvracejí, jejich manžele stihly nehody a neštěstí a všichni do jednoho jsou mrtví. Znovu se provdala pouze Nořina sestra Libby - jak to s jejím manželem dopadne tentokrát? Kdo stojí za vraždou milionáře se zálibou v erotickém umění a za postupným mizením ovdovělých sester Blackbirdových?

Kniha Jak zabít milionáře mě upoutala námětem, který mi tak trošku připomněl úžasné knihy Kateřiny Petrusové, které jsem nedávno četla a které si mě opravdu získaly. A i když tahle kniha Bavettovi nepředčila, byla skvělá. Knihy by se beztak neměly porovnávat.
Přesně jak slibuje elegantní obálka knihy, jedná se o stylovou detektivku z prostředí filadelfské smetánky.
Autorka ve svém příběhu dokonale vylíčila prostředí a ono pověstné pozlátko bohatých a slavných lidí, pohrála si barvitými a temperamentními charaktery postav, vymyslela zajímavou zápletku s nepředvídatelným rozuzlením a doplnila ji o zábavné a inteligentní dialogy. Ačkoli je kniha poměrně krátká, nevyvolává v čtenáři dojem uspěchanosti a ani konec není odbytý, pouze ponechává prostor k představivosti, což je jen chvályhodné.
Nancy Martin knihu píše s jistým šmrncem a udržuje čtenáře v patřičném napětí, které jej nutí číst dál. Podle mě tedy splnila všechna kritéria dobré knihy a dozajista si zaslouží plný počet bodů. Jeden nedostatek, který bych si dovolila autorce vytknout, jsem však přece jen shledala, a tím je - málo Abruzza; doufám, že to v knize Diamanty nosí smrt napraví.

Hodnocení: 3/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velice dekuji nakladatelství FRAGMENT, jehož spolupráce si nesmírně cením.

Comments

  1. To znie veľmi dobre, už som o knihe počula 8)

    ReplyDelete

Post a Comment