Jonah Hex: Tvář plná násilí

Scénář: Jimmy Palmiotti & Justin Gray
Kresba: Luke Ross & Tony DeZuniga
Překladatel: Jan Kantůrek
Nakladatel: Comics Centrum
Rok vydání: 2010
Počet stran: 144
Vazba: vázaná

Pro některé byl hrdinou, pro jiné ničemou... Ale kamkoliv přijel, lidé si šeptali jeho jméno.

Málomluvný, nelítostný, legendami opředený Jonah Hex bere spravedlnost - respektive revolver - do svých rukou. Přijede-li za vámi, můžete si být jisti, že máte problém. V šesti westernových příbězích poznáte pravou tvář toho nejobávanějšího lovce hlav.

V povídce Hřbitov bez křížů se přesvědčíte, že Jonah Hex nevěří hloupým kecům a s padouchy opravdu nemá žádné slitování, v Zápasnících se psy budete svědky jeho neomylnosti a posléze otřesu jeho osobnosti. Mnohdy mu půjde o život a během svých cest si nadělá mraky nepřátel.

Neexistuje způsob, jak ho porazit a ti, co to vědí, by se rádi s Hexem kámošili. Jenomže lovec hlav si na společnost nepotrpí, a tak každého odhání. I přes svoji zarputilost však získá pár přátel, kteří mu několikrát zachrání život...

To, co jsem si na celém příběhu Johana Hexe zamilovala nejvíce, jsou brilantní dialogy. Není jich mnoho, ale o to skvostnější každý z nich je. Jsou úderné a trefné a obsahují neuvěřitelně přitažlivý černý humor. Z pohledu holky mě chlapské řeči odjakživa fascinovaly. A tím, že dokázal házet nezapomenutelné hlášky i ve chvílích, kdy mu šlo o krk, si mě hrdina Hex totálně získal.
Na celém komiksu je skvělé také to, že děj má okamžitý spád. Zbytečně se nechodí kolem horké kaše, Jonah prostě obhlídne situaci a všechny šmejdy na místě vyřídí. Čtenář tedy nemusí netrpělivě a dlouze čekat na rozuzlení, autoři s ním přicházejí záhy - a to mě vážně bavilo.
Každý z příběhů vypráví o něčem jiném, ale navzájem na sebe hezky navazují a dohromady tvoří uhrančivý celek. Mým nejoblíbenějším je ten úplně první, v němž Jonah pomstí smrt nevinného chlapce, který v zápasech se psy dostal vzteklinu, ale za tuhle službu jeho otci si nakonec nevezme peníze - Hex je zkrátka kabrňák.

Kresba komiksu patří mezi ty nejdokonalejší, s jakými jsem se zatím setkala. Každá tvář, postava i prostředí jsou odlišné a do detailu vyvedené, hrdinové si tedy nejsou navzájem podobní, jak tomu bývá u slabších komiksů. Také jsem vytušila, že Jonah Hex měl na sobě vždycky tu samou modrou košili zkrátka proto, že mu děsně slušela, ne z toho důvodu, aby čtenář poznal, o koho se jedná. Kreslíř Luke Ross dodržel jeho podobu na každém jednotlivém obrázku, ať už se náš děsivý hrdina šklebil sebevíc.
Opravdu jsem ocenila, že každý rámeček zobrazoval něco jiného, jako snímky ve filmu, a ne jen lehce pozměněných deset poloh a postojů člověka na tom samém pozadí, jak tomu též bývá u slabších komiksů. Jonah Hex k takovým rozhodně nepatří. Komiks Jimmyho Palmiottiho, Justina Graye a Luka Rosse je zkrátka ukázkový.

Jonah Hex: Tvář plná násilí je nesmírně napínavé a dobrodružné čtení se správně hrůzostrašným a charismatickým hrdinou, jehož tvář dodává celému dílu neskutečnou hloubku. Jakmile se začtete a ponoříte se do překrásné kresby, nebudete moci přestat, dokud nedojdete na samotný konec, kde vás snad trochu uklidní informace, že se jednalo teprve o prvních šest příběhů. Podle všeho nás tedy čeká pokračování a já se nemůžu dočkat. Nehodlám si ovšem nechávat rezervu pro další díly a komiks hodnotím plným počtem hvězdiček, protože to prostě jinak nejde...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Comics Centrum, jehož spolupráce si velice vážím. Knihu si můžete zakoupit přímo zde...

Comments

  1. Tak to vypadá naprosto luxusně! Já četla zatím jen Nezadanou, teď dostala komiks Na odstřel. Dřív jsem i nějaké komiksy četla, ale pak ustoupily knihám. Teď se po nich ale zase začínám poohlížet! Krásná recenze, krásné fotky! :)

    ReplyDelete

Post a Comment